Mennyibe kerül?

Munkám során kétféle embertípussal találkozom.

Az egyik kérdez: mennyibe kerül?

A másik közöl: mindegy mennyibe kerül!

Érdekesen gondolkodik a magyar ember. Ha bárkit megkérdezel mi a legfontosabb dolog az életben, automatikusan azt válaszolja az egészségem és családom egészsége. Mégis erre sajnáljuk a pénzt a legjobban. Nem törődünk az egészségünkkel. Nem gondolunk a jövőre, nem gondolunk a megelőzésre. Gyorséttermekben kajálunk, isszuk az energiaitalt, a cukros löttyöket és még sorolhatnám. Aztán mikor beüt a kraft, rohanunk orvostól orvosig tízezreket, százezreket nem sajnálva próbáljuk valakitől visszakapni azt, amiért mi ugyan aztán semmit nem tettünk. És ki a hibás?

A két embertípus között ez az egy óriási különbség van. Az egyik felfogja, hogy mindannyian egyformán jöttünk a világra. Jó esetben egészségesen érkeztünk. Hogy jelenleg milyen állapotban vagyunk testileg, lelkileg, szellemileg, azért csakis mi saját magunk vagyunk felelősek. Senki más. Nem az orvos, nem a szomszéd, nem a szüleink, nem a gyerekeink, nem a párunk, hanem mi saját magunk. Ki tette ezt a testeddel? Hát nem ők az biztos. Amíg ez nem tudatosul valakiben, addig csak az érdekli ne keljen arra sokat költeni, hogy mindent vissza tudjon a régi jól megszokott rendszerbe állítani. Tudja bátran tovább rongálni a testét.

Mikor megkeres valaki, mert fogyni szeretne, és/vagy megszabadulni a betegségeitől szívesen segítek. Mikor felteszi a kérdést, mennyibe kerül, visszakérdezek: Mennyibe került, a stresz a sok csoki, sütemény, édesség, chips, nasi, gyorséttermi kaja, energiaital, cukros üdítő, amit évek vagy évtizedek alatt megettél, hogy így tönkre tedd a tested??? Arra miért nem sajnálja senki a pénzt, csak az egészségére?!

Egy élsportolót miért nem kérdez meg senki, mennyi munka, idő, pénz, és energia van amögött, hogy el tudott hozni egy aranyérmet?!

Másik mondat, amitől a hajam égnek áll: kipróbálom.

Kérdezlek én, amit évek évtizedek alatt tönkre tettél, azt miért 5-10 nap alatt várod, hogy helyre jöjjön??? Van pénzem, veszek varázsbogyót, este beveszem, reggel 30kg könnyebben kelek. Hahaha..... Ahhoz, hogy a test újra normál állapotban tudjon működni, életmódváltásra van szükség. Amit eddig éltél, attól lettél ilyen, máshogy akarsz élni? Változtatni kell, ez pedig nem megy egyik napról a másikra. Sokszor hosszú hónapok kellenek ahhoz, hogy a tested elkezdjen regenerálódni.

Erről a kérdésről mindig a terhesség jut eszembe. Mikor egy pár eldönti, hogy babát szeretne, nincs lehetőség kipróbálni. Egy 9 hónapos terhességet nem lehet kipróbálni. Egy gyereknevelést nem lehet kipróbálni. Vagy eldöntöd, belevágsz és csinálod, vagy nem csinálod.

Én sosem gondolkoztam azon, hogy mennyibe került ledobni 33 kg, és megszabadulni a lábfájdalomtól, a vizesedéstől. Sosem gondolkoztam azon mennyibe kerül, hogy csonkolt pajzsmiriggyel gyógyszerek nélkül, élhető életet tudjak élni. Sosem gondolkoztam azon, hogy mennyibe kerül, hogy a gyermekeim immunrendszerét megerősítem, hogy soha ne kelljen antibiotikum. Sosem gondolkoztam azon, mennyibe kerül a családom egészsége. Sosem gondolkoztam azon mennyibe kerül elmenni az ország másik végébe, vagy kimenni Németországba, hónapról hónapra hogy embereknek, családoknak ugyanezt megmutassam, megtanítsam.

Az egészség számomra önmagában érték. Nem mérhető anyagiakban.

Így akarsz kinézni mint én? Csináld azt, amit én! Ennyire egyszerű.

Ilyen és ehhez hasonló témák élőben. ANITAVILÁGA






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések