A végletek embere vagyok. Vagy fiúsan sportos, vagy nőiesen "macás". A cipőm is hűen tükrözik.
Mikor tűsarkúban vagyok, gyakran megkérdezik: ebbe hogy bírsz menni?
Van egy titkom, elárulom. 
Pedikűrösként mindig elmagyarázom:

A talpat 2db vastag izomból és inakból álló köteg alkotja.
Az egyik a HARÁNT BOLTOZAT, ami a láb nagyujja és kisujja között húzódik, a másik a HOSSZANTI BOLTOZAT ami a lábujjak és a sarok között hosszanti irányban. 

A boltozatok süllyedése lehet született rendellenesség, kötőszöveti gyengeség, terhesség, elhízás, testtartás megváltozás, és idős kor. 

HARÁNT BOLTOZAT süllyedés tünetei: 
- a lábujjak tövében lévő párna fájdalma illetve elszarusodása
- lábfej kiszélesedése
- lábujjak deformitása (kalapácsujj, bütyök)

HOSSZANTI BOLTOZAT süllyedése:
- bokasüllyedés 
- lúdtalp (telitalp)
- lábfej kiszélesedése
- kalapácsujj
- sarokcsont fájdalom illetve sarokkinövés
- boka és térdfájdalom

Mindig elmondom a vendégeimnek a talpunk a legfontosabb, azt egy életen át használjuk. Ha nem figyelünk rá kellő képen, jön a boka, majd térd, majd csípő, majd derék és hátfájás. Gerincferdülés. 
A fent leírt tünetek közül bármelyiket észleled, érdemes azonnal orvosolni a helyzetet. 
Erre is van egy készítményünk a Joint Complex.

Illetve a gyógyászati segédeszköz boltokban személyre szabott talpbetétet lehet készíttetni, érdemes a cipőinket naponta váltogatni, ha lehetőség van rá füvön, homokba, kavicson mezítláb mászkálni. Ezek mind-mind erősítik a talp mindkét boltozatát. 

Szóval visszatérve a cipőimre. 
Kb. 20 évvel ezelőtt egy 80 fölötti cipőkereskedő néni megtanított a tutira. Azóta is alkalmazom. Mindegy lapos, félmagas, magas vagy tűsarkú ha oda figyelsz a vásárlásnál, mindegyik cipőd kényelmes lesz, a világ végére is el fogsz tudni benne menni. 
A lényeg:
Ha próbálsz egy cipőt csupán arra kell odafigyelned, hogy a talp boltozatai alá legyenek támasztva. Pl. tűsarkú vásárlása esetén ha felhúztad a cipőt a talpad közepén nyúlj bele kívülről majd belülről is. Ha a cipő és a talpad közé nem fér be az ujjad, az azt jelenti, hogy a lábad hosszanti boltozata alá van támasztva. Ebben az esetben a cipő a talpad közepét támasztja alá és nem a lábujjak alatti haránt boltozaton támaszkodik. Magyarán szólva nem állsz lábujjhegyen a cipőbe. 
Lapos cipő esetén ugyanezt alkalmazd. Pl. A balerina cipő a lábnak maga a halál. Panaszkodnak is sokan 2-3 nap után a talpuk illetve a sarokcsont fájdalmára. (Nincs alátámasztás!!!) 

Na akkor most ki lehet próbálni. Menj ki a cipős szekrényhez. Mindenki maga tudja melyik cipője kényelmes és melyik nagyon kényelmetlen. Nézd meg! A kényelmes cipőidbe az ujjad nem fér be sem jobb sem bal oldalon, a kényelmetlenekbe pedig igen. 

Remélem segítettem?!

Szabó Anita Viktória
+36309982124

Ilyen és ehhez hasonló témákról hallhatsz élőben. itt https://www.facebook.com/groups/338815019928000

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések